Menü Bezárás

Bútorfelújítás

Célom a bútor újkori állapotának rekonstruálása, hagyományos anyagokkal és eszközökkel.

Galéria

Büszke vagyok az eddig elkészült munkáimra, és szeretem öket bemutatni.

bútorfestés

Kapcsolat

Szívesen adok szakmai tanácsokat, amikor sok munkáim között időm engedi.

Bútorfelújítás

Egy régi, antik bútor, ha megázott, megsérült, vagy csak hosszú idő után megfakult, nem dísze többé a lakásnak. Akkor igazán mutatós, ha csillogó és a korához képest, funkciójának megfelelően működő. 

Az „ilyen volt, ilyen lett” menü-pont alatt, találhat néhány példát, hogy milyen eredményt lehet elérni egy körültekintő és alapos felújítás során.

Egy szoruló ajtó, akadozó zárszerkezet vagy fiók, a napi használatban nagyon kiábrándító lehet. Célom a bútor újkori állapotának rekonstruálása, hagyományos anyagokkal és eszközökkel. Megpróbálni az újkori szép-díszes, de ma is jól használható állapotot elérni.

A bútorfelújítás nem összekeverendő a mostanában divatos bútorfestéssel. A restaurátor az eredeti állapotot próbálja helyreállítani, ebbe nem fér az bele, hogy lefessük-ecseteljük színes festékkel az antik bútort. 

Fémfelújítás – Fémjavítás

Kandalló Óra díszes fém

 

Egy csinos gyertyatartó, kandalló óra vagy mutatós fém dísztárgy is megsérülhet.

Letörhetnek darabok egy takarítás, vagy

 költözés alatt. Nem kell kétségbe esni, az ilyen fém tárgyak is jó eséllyel javíthatóak.

Volt már dolgom olyan spiáter gyertyatartóval, amelynek a négy karjából kettő letört. Senki nem akarta elvállalni a munkát, a tulajdonos kétségbe volt esve.

Szerencsére sikerült a hibát tökéletesen javítani.

Bútorfestés
festett bútor

A bútorfestés, egy roppant bonyolult művelet. Fel kell vennünk a festő egyedi stílusát, hogy megfelelően tudjuk rekonstruálni az eltűnt, lekopott részeket. Vannak nagyon aprólékosan megfestett bútorok, de gyakran elnagyolt mintákat készítő bútorfestések is. A színkeverés, jó látást, esztétikai érzéket, a minta elkészítése jó kézügyességet kíván. Minden esetben vizes bázisú festékkel dolgozom.

Anyagok, furnér, sellak-politúr, pácok, lakkok:

Furnérozás intarzia készítés

A legtöbb esetben, csak a műhelyben vegyszerekkel lehet biztosan megállapítani, milyen lakk, milyen más felületkezelő anyag van a bútoron.

Huszonöt év alatt láttam már olajjal, zománcfestékkel, akril lakkal lekent bútort.

Otthoni körülmények között, házilag is lehet szép eredményt elérni, de előszőr tudni kell milyen anyag van a felújítandó bútoron. Könnyen lehet akár nagyobb kárt okozni, egy rosszul kivitelezett felújítás alatt.

Vegyszerekkel oldható a legtöbb festék vagy lakk, de ha túl mélyen beszivárog a maró anyag, abból lehetnek nem várt mellékhatások. Példaként felválhat a furnér, az intarzia, ragasztások engedhetnek el. Ezért mindig óvatosan, lépésről-lépésre kell haladni, ha saját kezűleg (DIY) állunk neki a felújításnak!

Lehetnek a fény hatására egyoldalúan megfakult bútorok (főleg az ablak mellett álló bútorok, a napsugárzás hatására), ezeket páccal lehet megfelelő színűre varázsolni.

A sellak egy természetes, állati eredetű gyanta. Délkelet-Ázsiából származik, a lacca nevű, fákon tenyésző növényélősködő rovar, a lakktetű váladékából készül.

Pácok használata elterjedt és fontos a szép végeredmény eléréséhez. Szeszpác (alkoholos-szeszes alapú pác), vízespác (víz alapú pác), por állagú termékek, melyeket használat előtt fel kell oldani. Színek szerint lehet dió, cseresznye, tölgy stb.

Bútor felújítása Videó